Waarom je kat ontvlooien en ontwormen? | Blog over de siberische kat
Click Here to Leave a Comment Below 12 comments
Eefje - 4 years ago

Normaal reageer ik zo snel, maar wat een mooi verhaal. Heel veel plezier verder met je katten en aanstaande kittens.

Reply
Annelies - 4 years ago

Wauw wat een geweldige blog! Lex heeft mij gevraagd om ook een keer een blog te schrijven, maar je legt de lat wel erg hoog zo hoor!
Ik ga me zeker verder verdiepen in de onderwerpen die jij aandraagt!
Overdosering in medicatie/ontworming/entingen is ook echt iets waar ik me in wil verdiepen om te voorkomen.
Bedankt voor alle tips en links!

Reply
Maryna - 4 years ago

Wat een interessant verhaal en een prachtige blog!

Reply
Stefanie - 4 years ago

Ik sluit me helemaal aan bij de rest en vooral bij Annelies! Mijn gastblog staat ‘bijna klaar’ maar als ik die van jou lees denk ik ‘oh jee’. De lat is idd erg hoog! Mooie combi tussen het menselijke stukje van ‘jou’ en je liefde voor de dieren en de Coons en daarna praktische, nuttige informatie! Je mag hier trots op zijn en schrijf vooral nog eens een blog! Groetjes Stefanie

Reply
Louis - 4 years ago

Dat heb je weet super netjes omschreven…..trots op jou 🙂

Reply
Nanda - 4 years ago

Wat enorm leuk om de reacties te zien! Dank je wel iedereen voor de complimenten, ik vind het erg leuk te zien dat mensen met plezier mijn Blog hebben gelezen. Ik heb het erg graag geschreven en inderdaad, wie weet volgt er nog eens een vervolg 😉

Groetjes,
Nanda

Reply
Chris - 4 years ago

Wat een mooi blog en het leest ook erg leuk door. En wauw wat veel katten!

Aller eerst wil ik zeggen; ik bekritiseer niet, zelf ben ik nog vrij “nieuw” op het gebied van het houden van katten, maar ik heb wel heel veel informatie ingewonnen (bij dierenartsen, gedragstherapeuten, internet en fokkers) alvorens en ook tijdens de aanschaf van mijn katten. Alles wat ik zeg is dus niet aanvallend bedoeld omdat je je liefde voor je dieren leest en merkt. Heel erg leuk!

Ik moet wel zeggen; als je zo steriel gaat leven dat je jezelf altijd omkleed en ontsmet alvorens je bij je katten komt, dan zal het denk ik ook heel heftig worden als er “wel” een keer iets binnen komt qua ziekte.. Maar dat is een persoonlijk idee.

Met het entingsverhaal zou het mooi zijn als er referenties bij worden gezet van de beschreven onderzoeken (omdat je zegt dat 2-3 entingen voldoende zijn voor het leven en zelfs negatieve invloeden kunnen hebben als je ze jaarlijks uitvoert; was dat daadwerkelijk zo dan geloof ik niet dat ze dit wereldwijd wel adviseren, vandaar zou een referentie niet overbodig zijn, niet alles wat je op google vind is betrouwbaar en er zijn genoeg mensen in de wereld die wat op internet plaatsen in de hoop dat het zich verspreid, zo kan je jezelf ook ‘ziek googlen’ omdat er ook heel veel zooi op staat van mensen die principieel tegen bepaalde zaken zijn).

Ik ben het volledig met je eens dat een kitten of een week voor de tweede enting moet verhuizen om een wen-week te hebben, of een week na de enting moet verhuizen, omdat stress de weerstand verlaagd en het anders teveel is voor zo’n klein lichaampje.
16 weken vind ik vrij oud voor de aanschaf van een kitten omdat ze de laatste belangrijkste imprint fase hebben tussen de 13-15 weken. Plaats je een kitten dan dan kan de nieuwe eigenaar net iets gemakkelijker dingen aanwennen of juist afleren. Voor vele fokkers is dat ook de reden dat de kittens met 13-14 weken verhuizen.

Het is logisch dat een kitten wat dingen ervaart na een enting; je spuit ziekte kiemen in. Maar deze verschijnselen horen normaal na 1-2 dagen weg te zijn en dan hoort de kitten weer zichzelf te worden. Het bloed testen wat na de leeftijd van 3 jaar doet met de niet show -en fok katten lijkt me super goed/ gezond.

Met het stukje over het ontwormen ben ik het persoonlijk niet geheel eens. Wormen kan je ook meenemen aan je schoeisel, ze kunnen het ook binnen krijgen met vlees, ze kunnen het ook krijgen door vogelpoep of als ze wel ergens mee in aanraking komen. De adviezen zijn er niet voor niks om een kat eens in de zoveel tijd te ontwormen. Natuurlijk is ontlasting testen goed, super zelfs, maar ik denk dat een doorsnee gezin niet alle zaken gaat testen maar zich gewoon houd aan bewezen medicatie voorschriften.

Met het gebruik van vlooien pipetten heb je een verschil tussen middelen die in de bloedbaan gaan, en middelen die dat niet doen. De middelen die in de bloedbaan gaan zijn schadelijker dan de middelen die dat niet doen.
Er bestaan tegenwoordig ook pipetten die zowel tegen vlooien als (de meest voorkomende) wormen werken waardoor in principe 1 medicatie toediening voldoende is. Specialisten bevelen niet voor niks aan de dieren met enige regelmaat te behandelen, was het echt schadelijk dan werd het ook niet zoveel aangeboden.

De website die je benoemd is inderdaad erg fijn en vraagt ook geen extreem hoge prijzen.

Ik sluit mij volledig aan bij je laatste zinnen, dat iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt.
Sommige mensen zijn tegen medicatie, anderen voor, sommige dieren worden zonder medicatie over de 20 jaar, anderen met medicatie een jaar of 10. Persoonlijk denk ik dat dat ligt aan de omgeving, de afkomst/ de gezondheid van het dier en of hij/zij alles heeft wat zijn/haar behoefte vraagt.

Je dieren zien er op de foto’s erg gezond en mooi uit en als je 13 dieren hebt (met meer op komst) dan weet je vast heel goed waar je mee bezig bent en heb je je ook wel goed verdiept in alles.
Voor iedereen is het anders of ze wel of niet aan medicatie doen, maar als een wat sceptisch of onwetend persoon dit leest kan het wel eens zijn dat hij/zij de kosten te laag of verkeerd in schat voor het leven van het huisdier doordat ze mogelijk gaan denken dat bepaalde dingen overbodig zijn. Maar dat is een persoonlijke mening.
Testen is ideaal, maar ik vermoed alleen niet dat iedereen hiervoor zal gaan, erg goed dat je dit bij jou katten toe past.

Groetjes

Reply
Nanda - 4 years ago

Dank je wel voor je uitgebreide reactie Chris!

Steriel leven en altijd omkleden is natuurlijk wel een beetje aangedikt;)
Als wij naar een cattery gaan of naar mensen die zelf katten hebben dan doen we dit inderdaad meteen als we thuis komen.
Is bij de meeste cattery’s ook regel dat als je op bezoek komt ze bijvoorbeeld liever ook niet hebben dat je die zelfde dag ook bij een andere cattery bent geweest.
Je kunt niet alles voorkomen, maar de dingen die je kunt voorkomen hoeven niet veel tijd in beslag te nemen, zoals dus een dotje handgel op je handen smeren of even je kleren omwisselen.
Mijn katten hebben geen ziektes van andere katten nodig om een weerstand op te bouwen, dus of ze daadwerkelijk een ernstigere vorm zouden ervaren als er wel iets gebeurd denk ik niet, we hebben ook wel eens een niesje en snotje gehad, maar dit was heel snel weer onder controle, ik heb in ieder geval nog niet ervaren dat ziek zijn voor hun dan zwaarder zou zijn, je hoeft namelijk niet ziek te zijn om een weerstand op te bouwen.

Ik denk dat ik voor mezelf goed bezig ben omdat mijn katten juist nog nooit ziek zijn geweest, op eens een niesje of ontstoken oogje na.
Wat de toekomst daarin verder nog zal brengen dat is uiteraard ook voor mij nog bezien, maar ik heb er in ieder geval zeker een goed gevoel over.
Uiteraard zullen de mensen uit de medische wetenschap aanraden om wel medicatie te gebruiken en zullen ze ook zeker zeggen dat dit geen schade toe zal brengen, net zoals met enten dan zullen ze het zelfde zeggen.
Dit als waarheid zien en aannemen is wellicht net zo naïef dan alle Google berichten als waarheid aannemen.
Uiteraard moet je altijd meer huiswerk doen dan alleen Gooogle gebruiken, voor mij was dat vooral veel gesprekken met mensen die al jaren ervaring hebben met katten (fokkers maar ook artsen) en die daarin ook zeker voor mij betrouwbaar zijn.
Tannetje Koning is een vrouw die al jaren ervaring heeft, zowel in binnenland als buitenland, het is echt een aanrader om ook haar boeken eens door te lezen, er zal voor veel mensen een wereld open gaan.

Het is niet alleen wat in de boeken staat, maar het zijn vooral ook de persoonlijke verhalen van mensen die het met hun dieren hebben ervaren.
Alles in het leven een leerproces, zo ook hoe we met onze dieren het beste om kunnen gaan.
Dat mijn leven en het leven naar mijn dieren toe daarin de beste is zal ik zeker nooit beamen, het is wel het beste voor mij en voor mijn dieren 😉
En de vlooienpipetten, is het niet een bepaalde “gemak” voor de mens dat die dan preventief maandelijks gegeven worden aan huisdieren? Waarom iets op je dier smeren/toedienen als het probleem er zelf nog niet is? Als het zo onschuldig zou zijn dan zou het zeker geen kwaad kunnen, maar we kunnen niet ontkennen dat het zo enorm ongevaarlijk is.
Net als bij mensen, alles kan een risico vormen als het gaat om medicatie en niet lichaamseigen stoffen, met dieren is dat niet anders.

Ik geef dus graag de voorkeur om mijn dieren in de gaten te houden, geregeld te controleren op parasieten en bij aantreffen hiervan het bestrijden, zo neem ik zelf ook pas een paracetamol als ik voel dat ik hoofdpijn heb en neem ik het niet al in om te voorkomen dat ik hoofdpijn kan gaan krijgen. Ik ben zeker NIET tegen medicatie 😉 Ik ben alleen tegen het onnodig toedienen ervan. We kunnen niet onder medicatie uit, zowel als mens als dier niet, maar ik denk zeker wel dat we er te gemakkelijk mee omgaan , zeker als het om onze dieren gaat. Iemand die door het lezen er van wellicht zal gaan bezuinigen zal niet helder mijn verhaal gelezen hebben, zoals ik schrijf, als je er voor kiest om niet te ontwormen elke drie maanden, dan raad ik aan de ontlasting te laten testen, dit kost geld uiteraard, niks in het leven is gratis.

Het niet ontwormen of enten zonder controle uit te voeren is eerder een beetje dom om het maar in ons oer Hollands te benoemen 😉 Bij een enting even 2 dagen niet lekker zijn kan inderdaad, maar het gaat mij vooral ook om de nadelige gevolgen van over-enten in de jaren van een kattenleven. Ik denk inderdaad dat onnodig entstoffen aan je dier toedienen nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft, denk daarbij bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van kanker. Of dit medisch aantoonbaar is zou ik alle “bronnen” er aan toe moeten voegen, het hoeft voor mij ook niet 100% aantoonbaar te zijn, ik kan me inbeelden dat teveel aan onnodige stoffen in het lichaam geen positieve werking zal gaan hebben. Zoals dat er bij entingen soms tumoren ontstaan op de plek waar de enting gezet is, soms goedaardig maar soms ook zeker kwaadaardig. Gebeurd dat op 1 op de 5 katten, nee dat niet, maar al zou het 1 op de 1000 katten zijn is het voor mij al reden om te bezien of het daadwerkelijk nodig is om een risico te lopen 🙂

Uiteraard zal er altijd weerstand zijn als het om de medische wereld gaat, tenslotte moeten deze er van leven, net als onze dierenartsen. Dit neemt niet weg dat wat hun doen ook het beste zal of kan zijn voor onze dieren. Ik zeg niet dat je artsen niet kan en mag vertrouwen, maar ik denk wel dat je ook altijd zelf moet kijken naar je dier en je eigen levenswijze, er zijn alternatieven die werken en geen giftige of nare stoffen bevatten die weer nare bijwerkingen kunnen hebben. Ik vind het zelf juist alleen maar heel mooi dat ik voor mijn dieren een beter product kan vinden en ook daadwerkelijk de werking er van kan ervaren. Mij geeft dat een goed gevoel, maar uiteraard hoeft niet iedereen me daarin te volgen. Ik hou namelijk niet van mensen iets door de keel duwen, wel vind ik het leuk mijn ervaring te delen en mensen misschien iets bewuster te maken. Er over nadenken is altijd goed denk ik dan.

Of ik heel goed weet waar ik mee bezig ben zal ik nooit over mezelf zeggen, wel zie en ervaar ik dat hoe ik het doe al een aantal jaren goed werkt bij de dieren die hier leven, of dat toeval is of geluk of omdat dit is omdat het inderdaad een goede keuze is dat laat ik in het midden 😉 Ik ben ook ooit heel onwetend begonnen, maar vind het erg leuk me in mijn dieren te verdiepen en daarnaast in dat waarvan ik denk dat dit het beste voor hun is.

Reply
Nanda - 4 years ago

Nu vergat ik nog een belangrijk puntje om op in te gaan, de tijd tussen het enten en verhuizen van een enting.. Vanaf 13 weken is een mooie leeftijd, alleen mijn Wolf is hier met 16 weken gekomen, maar mijn andere katten kwamen ook gewoon op een leeftijd van 13 tot 16 weken, soms haalde we er twee tegelijk op en dan was er een leeftijdsverschil, dus kon het voorkomen dat er eentje 13/14 weken en de ander 16/17 weken. Ik heb geen enkel verschil gemerkt in socialisatie of dat de kat die wat ouder was zich lastiger kon aanpassen. Kittens leren juist enorm veel van hun moeder en nestgenoten, zeker als het om spelen gaat en hoe ver ze kunnen gaan. Ik heb er dus zelf geen nadelige gevolgen van gemerkt als ze iets langer bij de fokker verbleven. Dit was wel het geval bij onze youngster die we van de cattery hebben, ze was 8 maanden en had inderdaad enkele dagen langer nodig om helemaal op haar gemak te zijn dan de kittens die hier kwamen. Ik zou mijn verhaal er even helemaal op na moeten lezen, maar volgens mij zei ik ook niet dat kittens het beste met 16 weken pas kunnen verhuizen, enkel dat mijn Wolf hier met 16 weken is gekomen maar dit was omdat ik logeerhondjes had in die periode en ik niet wilde dat Wolf in een drukte zou komen hier. Wel vind ik het belangrijk dat er voldoende tijd zit na de tweede enting en het verhuizen, dat fokkers een oogje op de kittens houden en deze niet laten verhuizen als de kittens bijvoorbeeld snotterig zijn van het enten, misselijk of diarree hebben. Jammer genoeg wordt dit wel nog te vaak gedaan. Zelfde als fokkers die laten enten en twee dagen later de kittens laten verhuizen, ik zie inderdaad zelf liever minimaal een week tussen het enten en verhuizen, maar wellicht is dit ook persoonlijk. 🙂

Reply
Inez - 4 years ago

Topstuk Nanda en dat ik het er helemaal mee eens ben is geen nieuws.
Op 1 punt verschil dan nog wel een beetje, door eigen ervaring.
Mijn laatste coonkitten (Tom, inmiddels 3 jaar) heeft maar 1 enting gehad, met 13 weken.
Op mijn verzoek n.a.v. een Amerikaans onderzoek.
De fokster kon zich er prima in vinden en hij is qua weerstand het sterkst.
Ik vind 1 x enten daarom ook echt prima.

Reply
Chantal - 4 years ago

Erg genoten van je blog Nanda, en ook weer enorm nuttig na 3,5 jaar zonder katten!!

Over een week of 10 verwelkomen wij 3 bengaaltjes!!! We kunnen haast niet wachten!!!

Ik kan me trouwens volledig vinden in jouw verhaal!! Zo heb ik dit ook altijd gedaan met onze vorige katjes!
Puur ook omdat het me niet meer dan logisch leek en ik me daar beter bij voelde.
Bedankt voor je verfrissende blog!!

Groetjes Chantal

Reply
Paula Collewijn - 3 years ago

Beste Nanda, goede duidelijke informatie. Dank voor het delen. Ik heb een vraag, en wellicht heeft u wat informatie voor mij. Wat zou u adviseren bij een kat die veel snotterig is (bij ademhalen te horen). Ik heb al diverse kuren meegekregen, maar allemaal tijdelijk. Ze heeft het voornamelijk in de verhaarperiode. Ze is heel gevoelig voor temperatuursverschillen, als ze in de zon heeft gelegen,in huis (en in de kattenren buiten), dan heeft ze het weer meer benauwd. Ze heeft ooit de pasteurella bacterie opgelopen, ( onder behandeling hiervoor geweest bij de dierenarts, deze is helaas niet weg te krijgen met een kuur). Ik geef Echinaforce druppels en nog wat mineralen. Daarnaast ook visolie. Wat zou ik nog meer kunnen doen? Welke voeding bijvoorbeeld zou ik haar extra kunnen geven om haar aan te sterken?

Groet, Paula Collewijn

Reply

Leave a Reply:

Malcare WordPress Security